Kunst van de Straat

Ik noem mijn werk: "Kunst van de Straat". Door het zoeken naar onderwerpen in mijn onmiddellijke omgeving vind ik de zaken die wij dagelijks tegenkomen en waar onze ogen vaak achteloos aan voorbijgaan. In die gewone voorwerpen zit altijd een kunstwerkje verborgen! Je moet er alleen je ogen voor openen.

Wanneer ik goed ga kijken, vallen veel details op en zie ik hoe complex en boeiend de wereld om ons heen kan zijn! Wanneer ik dat schilder, ontstaat “Kunst van de straat”.


theepot Techniek
Nadat ik de tekening heb gemaakt, begin ik met het schilderen van de achtergrond, en vervolgens werk ik verder van achter naar voren. Aan het eind loop ik het hele schilderij nog eens na op kleurverschillen en andere details. Tenslotte breng ik een vernislaag aan.

Ik schilder met acrylverf. Deze verf heeft het voordeel dat het snel werkt omdat het een korte droogtijd heeft. Na korte tijd kun je alweer de volgende laag aanbrengen. Vaak (vooral bij de achtergrond) voeg ik retarder toe, die de droogtijd doet vertragen, waardoor ik een overgang wat geleidelijker kan maken. Vloeiende overgangen, zoals met olieverf, zijn niet mogelijk maar dat geeft het schilderij ook iets vlots. Je blijft de kwastaanzet zien. Ik houd van stevige, vrolijke en herkenbare schilderijen.

Ik heb oog voor details, maar wil niet verzanden in priegelwerk, en zorg dat ik de grote lijnen in de gaten houd. Als je dicht op het schilderij gaat staan, zie je al het geworstel, maar op een afstand lijkt het een foto. Ik wil mij beslist geen fotorealist noemen, maar zoek de grens tussen realisme en een losse toets.

Mijn schilderijen zijn arbeidsintensief; ik ben er afhankelijk van de grootte en het onderwerp zo'n 2 weken tot 2 maanden mee bezig.